Про застосування Байєсових мереж у простих експертних системах - Міщенко, Н.М.; Феліжанко, О.Д.; Щоголєва, Н.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Представлено Байєсові мережі як зручну мову вираження причинно-наслідкових зв’язків у проблемних сферах.
Пропонується застосовувати Байєсові мережі у персональних експертних системах для опису звя’зків між умовами праці у
комп’ютерному середовищі та їх впливом на стан здоров’я користувачів. Описано методи визначення найімовірніших причин, які
негативно впливають на стан здоров’я користувача, для вибору відповідних дій по знешкодженню цього впливу. Bayesian networks of a simple topology as a convenient language for expressing domain knowledge about causal relationship are
presented. Bayesian networks can be used in personal expert system for expressing casual relationships between unhealthy conditions of
computer environment and the state of user’s health. Methods used to find the causes of highest posterior probability given the evidence of
consequences and to choose the actions to prevent the user from unhealthy influence of computers are discussed.