Дворянські установи Південно-Західного краю Російської імперії: формування кадрового складу (друга половини ХІХ — початок ХХ ст.) - Шандра, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті йдеться про чинники, які змінили структуру дворянських станових органів Південно-Західного краю Російської імперії. З’ясовуються заходи російської держави для їх спрощення та про ліквідацію найбільш дієвої їх
складової — губернських та повітових дворянських зібрань, які були розпорядчими органами станового врядування. А також про заміну виборного принципу бюрократичним при формуванні корпусу губернських і повітових
предводителів дворянства. Аби предводителі та депутати дворянських зібрань
стали надійними провідниками імперських інтересів у краї та сприяли його
русифікації верховна влада вимагала аби вони походили з росіян, ставали,
набувши у власність землю, місцевими дворянами. До того ж, перевага віддавалася тим із них, хто зацікавлено сприяв розвитку краю та належав до категорії освічених та високоморальних людей, користувався б повагою у
дворянському середовищі. Визначено, що ці заходи при всьому їх імперському
спрямуванні мали й позитивний результат, адже прискорили формування
ділової еліти, яка реалізувала свій потенціал, запроваджуючи в економіку краю нові технології. The article is considered the factors that influenced the change in the aristocratic
structures of The Russian Empire’s Southwest Territory. There are find out the
measures of the Russian state for their simplification and liquidation of the most
effective part of them — provincial and district nobility meeting, which used to be the
governing bodies of state governance. Also considered about replacing the electoral
principle with the bureaucratic when forming the corps of governor’s and provincial
leaders of the nobility. In order that the leaders and deputies of the noble assemblies
became reliable leaders of imperial interests in the province and contributed to its
broad russification, the supreme power demanded that they be of Russian descent,
becoming local landowners by acquiring land. In addition, the preference was given
to those of them who was interested in promoting the development of the region and
belonging to the category of educated and moral people, who would have enjoyed
respect in the noble environment. It was determined that these measures, with all their
imperial direction, had a positive result, because they have accelerated the formation
of a business elite capable of realizing its potential in various economic spheres of the
region.