Корпоративне самоврядування професійних громад у комерційній сфері: принципи об’єднання, легалізація, формоутворення (друга половина XIX — початок XX ст.) - Бацак, Н.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
Досліджені історія виникнення, специфіка структури та функціонування
корпоративних об’єднань, які створювалися професійними громадами службовців промислово-комерційної сфери в містах Наддніпрянської України. Проаналізовані характер соціальної ініціативи, особливості корпоративних
принципів, домінанти діяльності фахових товариств у другій половині ХІХ — на
початку ХХ ст. Товариства комерційних службовців розглядаються як одна з
базових моделей історичного досвіду професійного самоврядування, що абсорбує принципи і закономірності самоврядування малих соціальних груп суспільства. The history of the emergence, the specifics of the structure and functioning of
corporate associations being created by professional communities of the industrial
and commercial sphere employees in the cities of above Dnieper area of Ukraine have
been investigated. The nature of social initiative, the features of corporate principles,
dominants of the activities of professional societies second half of the 19th and the
beginning of the 20th have been analyzed. The societies of commercial employees
were considered as one of the basic models of the historical experience of professional
self-government, which absorbs the principles and laws of self-government of small
social groups of society.