Участь повітових органів земського самоврядування в розвитку початкової освіти України (друга половина 1860-х рр.) - Коляда, І.А.; Ковальчук, Т.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
Проаналізовано вплив земської реформи 1864 р. на розвиток системи народної освіти України. На основі вивчення нормативно-законодавчих, діловодних та статистичних матеріалів охарактеризовано основні аспекти просвітницької політики органів місцевого самоврядування України в пореформений період. Основу увагу акцентовано на фінансовій підтримці сільських шкіл у перші пореформені роки (1864–1869). Встановлено, що на Лівобережній Україні ця робота проводилася більш систематично. Крім того, у статті висвітлено питання створення системи контролю за роботою початкових шкіл із боку органів місцевого самоврядування. Доведено, що це сприяло розвитку освіти і покращенню підготовки вчителів в Україні. З’ясовано, що окремі заможні земства намагалися самостійно організувати навчання педагогів для сільських шкіл. Influence on development of the folk education of the Ukraine by zemska reform of 1864 is analyzed. Based on the analysis of laws and regulations, records and statistics materials, the article highlights the main aspects of the educational policies of the local self-government bodies of the Ukraine in the post-reform period. Main attention is paid to the financial support for rural schools in the first year after the reform (1864–1869). It is estimated, that this work was conducted regularly in Left- Bank Ukraine. The article studies the establishing of the system for monitoring the work of primary schools by the self-government. That contributed to a significant extension of education and the teachers training in the Ukraine. It is proved that advanced Zemstvos tried to organize the training of teachers for the rural schools.