Історія України ХІХ — початку ХХ ст. на сторінках "Українського історичного журналу” - Реєнт, О.П. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У статті розглянуто процес заснування одного з найавторитетніших вітчизняних фахових часописів — “Українського історичного журналу”. Встановлено, що його започаткування стало помітною подією у суспільно-політичному житті республіки, оскільки ключовим завданням видання було ознайомлення читачів з результатами не лише наукових досліджень у галузі історії, а й їх реалізації в освітньо-педагогічній практиці. Основну увагу зосереджено на висвітленні на сторінках журналу історії України ХІХ — початку ХХ ст. Зауважено, що в радянську епоху пріоритет віддавали статтям на історико-партійну тематику. Серед новочасних студій переважали дослідження робітничого та селянського рухів, окремих аспектів соціально-економічної історії, виконаних у руслі марксизму-ленінізму. Важливе значення мали методологічні розвідки та публікації джерел. “Перебудова” позначилася початком переосмислення подій та явищ минулого, зростанням інтересу дослідників до заборонених раніше тем. В умовах новітньої України відбулися кардинальні зміни у представленні на сторінках журналу означеного періоду. Ключовими стали розвідки про український національно-визвольний рух, процеси націєтворення, роль особистості в історії. Низку статей присвячено соціокультурній характеристиці різних верств населення, розвитку освіти, науки, культури, подіям Великої війни 1914–1918 рр. In this article, it examine the process of establishing one of the most authoritative domestic professional journals — “Ukrainian Historical Journal”. His was establishing became a significant event in the socio-political life of the republic, since the main task of the publication was to familiarize readers with the results of not only scientific research in the field of history, but also their implementation in educational and pedagogical practice. The main attention is focused on the coverage of the history of Ukraine from the 19th and early 20th centuries in this journal. In the Soviet era priority was given to articles on historical-party subjects, it is noted. Among studies of the “Classical modernity”, the research of the workers’ and peasants’ movements, certain aspects of socioeconomic history, carried out in the framework of Marxism-Leninism, prevailed. The methodological exploration and publication of sources were of great importance. “Perestroika” marked the beginning of rethinking events and phenomena of the past, increasing interest of researchers to prohibited earlier topics. In the conditions of the newest Ukraine, there were radical changes in the presentation of the history of the 19th and early 20th centuries on the pages of this journal. Studies on the Ukrainian national liberation movement, the processes of nation-building and the role of personality in history have become key. A number of articles are devoted to the socio-cultural characteristics of different sections of the population, development of education, science, culture, events of the Great War of 1914–1918.