Електронні та рентгенофотоелектронні спектри і будова β-дикарбонільних комплексів міді (II) з масивними лінійними та розгалуженими алкільними замісниками - Коваль Л.І.; Ільницька, О.Л.; Дзюба, В.І.; Кордубан, О.М.; Пехньо, В.І. (Украинский химический журнал, 2007)
Ряд не досліджуваних раніше β-дикарбонільних комплексів міді (II), у порівнянні з деякими відомими, вивчено у розчинах та у твердому стані сукупністю спектральних методів (рентгенофотоелектронна спектроскопія, електронна спектроскопія поглинання у видимій області, спектроскопія дифузного відбиття та коливальна спектроскопія). Електронні спектри поглинання вивчалися в різних за полярністю та координуючою здатністю органічних розчинниках. Статистична обробка даних електронної спектроскопії проводилась за допомогою програми Peak Fit Module (PFM). На основі одержаних результатів зроблено висновок про плоскоквадратну будову координаційного вузла [CuO₄] в досліджених сполуках. Ряд не исследованных ранее β-дикарбонильных комплексов меди (II), в сравнении с некоторыми известными, изучен в растворах и в твердом состоянии совокупностью спектроскопических методов (рентгенофотоэлектронная спектроскопия, электронная спектроскопия поглощения в видимой области, спектроскопия диффузного отражения и колебательная спектроскопия). Электронные спектры поглощения исследованы в различных по полярности и координирующей способности органических растворителях. Статистическая обработка данных электронной спектроскопии проводилась с ипользованием программы Peak Fit Module (PFM). На основании полученных результатов сделан вывод о плоскоквадратном строении координационного узла [CuO₄] в исследованных соединениях. β-Dicarbonyl complexes of copper (II), which had hot been investigated before, have been investigated, in comparison with some known complexes, in solut ions and in solid st ate by a set of spectral methods (X-ray photoelectron spectroscopy, visible electron absorption spectroscopy, diffuse reflection spectroscopy, and vibration spectroscopy). Electronic absorption spectra were analysed in organic solvents which different in polarity and coordination ability. The statistical electron-spectroscopic data analysis was performed by means of Peak Fit Module (PFM) program. Basing on an analysis of the spectroscopic data obtained, it has been concluded that the coordination unit [CuO₄] in the compounds investigated has a squarte-planar-structure.