Одержання та особливості синтезу п’ятишарових фаз і сполук Aᴵᴵ₁₋ₓLa₄₊ₓTi₅₋ₓFeₓO₁₇ (Aᴵᴵ = Ca, Sr, 0 < х < 1) iз систем сумісноосаджених гідроксикарбонатів - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В. (Украинский химический журнал, 2007)
Встановлено існування неперервного ряду п’ятишарових перовскітоподібних фаз складу Aᴵᴵ₁₋ₓLa₄₊ₓTi₅₋ₓFeₓO₁₇ (АII = Са, Sr, 0<х<1) та дослідженo механізм їх синтезу із систем сумісноосаджених гідроксикарбонатів. Показано, що він не залежить від складу фаз і включає стадії утворення, розкладу та твердофазної взаємодії проміжних кристалічних продуктів. На прикладі сполуки La₅Ti₄FeO₁₇ показано, що при синтезі товстоблочних (n ≥ 5) сполук типу AnBnO3n+2 склад проміжних оксидних кристалічних фаз і характер їх фазових перетворень залежать від хімічної природи осаджувача. Установлено существование непрерывного ряда пятислойных перовскитоподобных фаз состава Aᴵᴵ₁₋ₓLa₄₊ₓTi₅₋ₓFeₓO₁₇ (Аᴵᴵ = Са, Sr, 0<х<1) и исследован механизм их синтеза из систем совместноосажденных гидроксокарбонатов. Показано, что он не зависит от состава фаз и включает стадии образования, разложения и твердофазного взаимодействия промежуточных кристаллических продуктов. На примере соединения La₅Ti₄FeO₁₇ показано, что при синтезе толстоблочных (n ≥ 5) соединений типа AnBnO3n+2 состав промежуточных оксидных кристаллических фаз и характер их фазовых превращений зависят от химической природы осадителя. The existence of continuous series of fiveslab perovskite-like phases of Aᴵᴵ₁₋ₓLa₄₊ₓTi₅₋ₓFeₓO₁₇-type (Aᴵᴵ = Ca, Sr, 0<х<1) has been determined and established the mechanism of their synthesis from the systems of co-precipitated hydroxy-carbonates. It has been shown, that the mechanism doesn’t depend on composition of phases and it includes the stages of formation, decomposition and solid phases interaction of intermediate crystal products. With the example of La₅Ti₄FeO₁₇ compound it is shown that in the process of synthesis of thick-block (n ≥ 5) compounds of AnBnO3n+2-type, the composition of intermediate oxides of crystal phase and the character of their phase changes depend on the chemical nature of precipitator.