Молекулярная структура димерного аддукта ацетата меди (II) с пиридином - Гусев, А.Н.; Шульгин, В.Ф.; Чернега, А.Н. (Украинский химический журнал, 2007)
Выполнен рентгеноструктурный анализ аддукта ацетата меди (II) с пиридином состава [Cu₂(μ-CH₃COO)₄(C₅H₅N)₂]. Кристаллографические данные: а=19.543(2), b=13.054(3), c=8.601(4) Å. Пр.гр. Pbca, Z=8 (2897 отражений, R=0.040, Rw=0.045). Координационное соединение содержит центросимметричные димеры, построенные по типу "китайского фонарика", в котором карбоксилат-анионы выполняют бидентатно-мостиковую функцию и связывают катионы меди, расположенные на расстоянии 2.637 Å. Аксиальные позиции заняты атомами азота молекул пиридина (длина связи Cu–N 2.192 Å). Виконано прямий рентгеноструктурний аналіз адукту ацетату купруму (II) з піридином складу [Cu₂(μ-CH₃COO)₄(C₅H₅N)₂]. Кристалографічні дані: а=19.543(2), b=13.054(3), c=8.601(4) Å. Пр.гр. Pbca, Z =8 (2897 відбитків, R=0.040, Rw=0.045). Координаційна сполука містить центросиметрічні димери, побудовані за типом "китайського ліхтарика", у якому карбоксилат-аніони виконують бідентатно-місткову функцію і зв’язують катіони купруму, розташовані на відстані 2.637 Å. Аксіальні позиції зайняті атомами нітрогену молекул піридину (довжина зв’язку Cu–N 2.192 Å). The X-ray analysis of the copper (II) acetate and pyridine adduct [Cu₂(μ-CH₃COO)₄(C₅H₅N)₂] had been carried out. Cell parameters а=19.543(2), b=13.054(3), c=8.601(4)Å. Space group Pbca, Z =8 (2897 reflexes, R=0.040, Rw=0.045). Coordination compound consist of the symmetric dimers that are built as a "lantern". Carboxylic anions are bicoordinated and connects copper cations that are displaced at 2.637 Å. Nitrogen atoms of pyr idine molecules taken up an axial posit ions (Cu–N 2.192 Å).