Структурування епокси-олігомерних сумішей у присутності (3-амінопропіл)триетоксисилану - Братичак, М.М.; Шищак, О.В.; Носова, Н.Г.; Братичак, Мих.Мих.; Червінський, Т.І. (Украинский химический журнал, 2007)
Показано можливість формування полімерних плівок сітчастої будови на основі епокси-олігомерних сумішей, що складаються з промислової епоксидної смоли ЕД-20, пероксидної похідної епоксидної смоли ЕД-20, олігоестеракрилату ТГМ-3, (3-амінопропіл)триетоксисилану та поліетиленполіаміну. Вивчено вплив співвідношення компонентів суміші, температури і тривалості процесу на вміст гель-фракції та твердість плівок при ступінчастому структуруванні, спочатку при кімнатній температурі 24 год, а потім при 383, 403 і 423 К впродовж 15—75 хв. Проведено модифікацію поверхні скла епокси-олігомерними сумішами і за зміною крайового кута змочування води та дийодметану визначено значення поверхневої енергії між полімером та склом. Показана возможность формирования полимерных пленок сетчастой структуры на основе эпокси-олигомерных смесей, состоящих из промышленной эпоксидной смолы ЭД-20, пероксидной производной эпоксидной смолы ЭД-20, олигоэстеракрилата ТГМ-3, (3-аминопропил)триэтоксисилана и полиэтиленполиамина. Изучено влияние соотношения компонентов смеси, температуры и длительности процесса на содержание гель-фракции и твердость пленок при ступенчатом структурировании при различных температурах. Проведена модификация поверхности стекла эпокси-олигомерными смесями и по изменению крайнего угла смачивания воды и дииодметана определены значения поверхностной энергии между полимером и стеклом. We have studied at glass surface the structurization of epoxy-oligomeric mixtures consisting of ED-20 industrial epoxy resin, peroxy derivative of ED-20 epoxy resin, tryethyleneglycoledimethacrylate, (3-aminopropyl) tryetoxysilane and polyethylenepolyamine. We have established that introduction of (3-aminopropyl)-tryetoxysilane by quantity of 5—20 mas.parts calculated for 100 mas.parts of epoxy components into epoxy-oligomeric mixture allows to obtain polymeric films with hardness 0.62—0.90 rel.units, gel-fraction content 78.7— 93.7 % and adhesion equal to "one" determined with "grid nick" method.