Поведінка трифториду лантану в евтектичному розплаві фторидів літію та натрію - Файдюк, Н.В.; Савчук, Р.М.; Омельчук, А.О. (Украинский химический журнал, 2007)
Методами диференційно-термічного (ДТА) та рентгенофазового (РФА) аналізів досліджено поведінку LaF₃ у розплавленій суміші NaF—LiF. Показано, що закономірності фазових перетворень, характерні для бінарних систем МF—LaF₃ (де М — Na, Li), зберігаються і в потрійній системі NaF—LiF—LaF₃. У досліджених розрізах виявлено наявність фази складу NaLaF₄. Фторид літію не утворює сполук з трифторидом лантану. Методами дифференциально-термического (ДТА) и рентгенофазового (РФА) анализов исследовано поведение LaF₃ в расплавленной смеси NaF— LiF. Показано, что закономерности фазовых превращений, которые являются характерными для бинарных систем МF—LaF₃ (где М — Na, Li), сохраняются и в тройной системе NaF—LiF—LaF₃. В исследуемых разрезах установлено присутствие фазы состава NaLaF₄. Фторид лития не образует соединений с трифторидом лантана. The behaviour LaF₃ in melted mixture NaF—LiF have been investigated by methods of differential thermal analysis (DTA) and X-ray phase analyses. It is shown, that to law of phase changes, which are characteristic for binary mixtures МF—LaF₃ (where M — Na, Li), are conserved and in threefold system NaF—LiF—LaF₃. In researched sections presence of a phase of composition NaLaF₄ is established. Lithium fluoride does not form connections with lanthanum trifluoride.