Різнометальні оксіетилідендифосфонати деяких d- та s-металів - Сейфулліна, І.Й.; Марцинко, О.Е.; Пєсарогло, О.Г.; Вербецька, Т.Г. (Украинский химический журнал, 2007)
Вперше шляхом постадійного синтезу з використанням в якості вихідних реагентів триамонійної солі оксіетилідендифосфонової кислоти (NH₄)₃HОedph та ацетатів металів одержано гомометалічні, а потім на їх основі — гетерометалічні комплекси складу [M₂(H₂O)₄-μ-{Ni(NH₄Oedph)₂(H₂O)₂}]×2H₂O (M = Mg (I), Ca (II), Zn (III)), M₂(NH₄)₂[Zn(Oedph)₂(H₂O)₂]×2H₂O (M = Mg (IV), Ca (V)). Сполуки охарактеризовано сукупністю фізико-хімічних методів дослідження (елементний та рентгенофазовий аналізи, вимірювання магнітної сприйнятливості, термогравіметрія, ІЧ-спектроскопія та спектроскопія дифузного відбиття). Запропоновано схеми їх будови. Впервые путем постадийного синтеза с использованием в качестве исходных реагентов триаммонийной соли оксиэтилидендифосфоновой кислоты (NH₄)₃-HОedph и ацетатов металлов получены гомометаллические, а потом на их основе — гетерометаллические комплексы состава [M₂(H₂O)₄-μ-{Ni(NH₄Oedph)₂(H₂O)₂}]× 2H₂O (M = Mg (I), Ca (II), Zn (III)), M₂(NH₄)₂[Zn(Oedph)₂- (H₂O)₂]×2H₂O (M = Mg (IV), Ca (V)). Соединения охарактеризованы совокупностью физико-химических методов исследования (элементный и рентгенофазный анализы, измерения магнитной восприимчивости, термогравиметрия, ИК-спектроскопия и спектроскопия диффузного отражения). Предложены схемы их строения. In this work for the first time by the step synthesis method using as initial reagents oxyethylidenediphosphonic acid triammonium salt (NH₄)₃HOedph and metal acetates the homometallic and then on their base the heterometallic complexes of the composition [M₂(H₂O)₄—{Ni(NH₄Oedph)₂(H₂O)₂}]×2H₂О (M = Mg (I), Ca (II), Zn (III)), M₂(NH₄)₂[Zn(Oedph)₂(H₂O)₂]×2H₂O (M = Mg (IV), Ca (V)) have been obtained. The compounds have been characterized by physico-chemical methods of investigation (element and X-ray phase analysis, magnetic susceptibility measurements, thermogravimetry, IR and diffuse reflection spectroscopy). Their structure schemes have been proposed.