Компетенція і діяльність педагогічних (на)рад у системі освітніх закладів України (ХІХ — початок ХХ ст.) - Милько, В.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2018)
Визначено основні форми участі вчительських кадрів в управлінні закладами освіти українських губерній (ХІХ — початок ХХ ст.). Проаналізовано нормативно-законодавче регулювання діяльності педагогічних нарад, рад, засідань та зборів. Доведено, що протягом першої половини ХІХ ст. ці норми мали переважно декларативний характер. Суттєві зміни у повноваженнях та діяльності педагогічних рад відбулися в результаті проведення освітньої реформи 1864 р. У цей період навчальні заклади України переймалися питаннями збереження статусу класичного, регулюванням процедури екзаменування учнів, коригуванням списку предметів та навчальної літератури тощо. Однак, ліберальні перетворення носили нетривалий характер, адже Статут 1871 р. позбавив ці колегіальні органи фінансових повноважень та запровадив низку обмежень у їх роботі. Кінець ХІХ — початок ХХ ст. означений діяльністю педагогічних рад, головним чином, у сфері регулювання навчально-виховного процесу. The main forms of teaching staff's participation in the management of educational institutions of Ukrainian provinces (XIX — early XX-th century) have been determined. The regulatory and legal regulation of activity of pedagogical meetings, сouncils and gathering has been analysed. It has been proved that during the first half of the XIX-th century these norms have had mainly declarative character. The significant changes in the powers and activities of pedagogical councils occurred as a result of educational reform in 1864. During this period Ukrainian educational institutions have been concerned with the preservation of classical status, the regulation of the examination procedure, the correction of the list of subjects and educational literature etc. However, the liberal transformation has been short character. Statute of 1871 has deprived these collegial bodies of financial powers and introduced a number of limitations in their work. The end of XIX — early XX centuries has been indicated by the activity of pedagogical councils mainly in the regulation of the educational process.