Молекулярные взаимодействия в системе левомицетин—вода—кремнезем - Крупская, Т.В.; Барвинченко, В.Н.; Касперский, В.А.; Туров, В.В. (Украинский химический журнал, 2007)
Методами ¹Н ЯМР, ИК- и УФ-спектроскопии изучены молекулярные взаимодействия в системе кремнезем—вода—левомицетин в широком диапазоне изменения концентрации компонент. Показано, что строение слоев межфазной воды и ее термодинамические характеристики зависят от поверхностной концентрации левомицетина. Исследована скорость высвобождения левомицетина в разные среды: воду, физиологический раствор, 96 % этиловый спирт, раствор соляной кислоты с рН 1.5. Методом ¹Н ЯМР вивчено поведінку міжфазної води при сорбції різної кількості левоміцетину на високодисперсному кремнеземі (ВДК). Молекулярну взаємодію в системі левоміцетин—вода—ВДК досліджували методами ІЧ-, УФ-спектроскопії. Отримані результати показують, що структура шарів міжфазної води і її термодинамічні властивості сильно залежать від кількості адсорбованого левоміцетину. Досліджено швидкість вивільнення левоміцетину в різні середовища — воду, фізіологічний розчин, 96 %-й етиловий спирт, розчин соляної кислоти з рН 1.5. The investigations of molecular interactions in the system of silica—water—levomicetin in a wide range of concentration of a component, by the ¹Н NMR-, UV- and IR-spectroscopies were studied. It is shown, that the structure of layers of interphaseal water and its thermodynamic characteristics strongly depend on superficial concentration of levomicetin. It is investigated desorption levomicetin in different types of liquid environments: water, a physiological solution, 96 % ethyl alcohol, a solution of a hydrochloric acid with 1.5.