Влияние комплексообразования ионов кобальта (II) с полиакриловой кислотой на концентрацию мономерных звеньев в глобуле - Кисленко, В.Н.; Олийнык, Л.П. (Украинский химический журнал, 2007)
Исследовано влияние комплексообразования ионов кобальта (II) с полиакриловой кислотой на размеры клубка макромолекулы полиакриловой кислоты при 22 и 72 °С, рН 9.3 и низкой концентрации иона кобальта (II). Показано, что при 22 °С образование комплексов ограничено гибкостью макромолекулы полиакриловой кислоты, a при 72 °С протекает по первому порядку по иону кобальта (II) и иону гидроксила и по нулевому порядку — по полиакриловой кислоте. Логарифм концентрации мономерных звеньев полиакриловой кислоты в клубке макромолекулы пропорционален отношению начальной концентрации звеньев полиакриловой кислоты к начальной концентрации ионов кобальта (II) в смеси. Изменение концентрации мономерных звеньев в клубке макромолекулы полиакриловой кислоты при комплексообразовании с ионом кобальта (II) протекает по первому порядку по мономерным звеньям. Досліджено вплив комплексоутворення йонів кобальту (ІІ) з поліакриловою кислотою на розміри клубка макромолекули поліакрилової кислоти при 22 та 72 °С, рН 9.3 і низькій концентрації йонів кобальту (ІІ). Показано, що при температурі 22 °С утворення комплексів обмежене гнучкістю макромолекули поліакрилової кислоти. Утворення комплексів при 72 °С протікає по першому порядку за йоном кобальту (ІІ) та йоном гідроксилу і нулевому порядку — за поліакриловою кислотою. Логарифм концентрації мономерних ланок поліакрилової кислоти в клубку макромолекули пропорційний до відношення початкової концентрації поліакрилової кислоти до початкової концентрації йонів кобальту (ІІ). Зміна концентрації мономерних ланок в клубку макромолекули поліакрилової кислоти при комплексоутворенні з йоном кобальту (ІІ) протікає по першому порядку за мономерними ланками. An influence of the complex formation of cobalt (II) ions with polyacrylic acid on the size of the macromolecule globule of polyacrylic acid at 22 and 72 °С, pH 9/3 and low cobalt (II) ion concentration was investigated. At the temperature of 22 °С, complex formation limits by the flexibility of polyacrylic acid macromolecule. Complex formation at 72 °С proceeds according to the first order on cobalt (II) ion and hydroxyl ion and zero order on polyacrylic acid. Logarithm of the monomer link concentration of polyacrylic acid in the macromolecule globule is proportional to the ratio of initial concentration of polyacrylic acid to the initial concentration of cobalt (II) ion in the mixture. The change of monomer link concentration in the macromolecule globule of polyacrylic acid proceeds according to the first order on the monomer links at the complex formation with cobalt (II) ion.