Адсорбционное модифицирование кремнезема диоксинафталином - Нечипор, O.В.; Гунько, В.М.; Барвинченко, В.М.; Туров, В.В. (Украинский химический журнал, 2007)
Исследованы границы раздела в системе, содержащей пирогенный кремнезем, адсорбированный 1,6- или 1,5-диоксинафталин и воду, при различных концентрациях и температурах методами ¹H ЯМР-спектроскопии с послойным вымораживанием жидкой фазы, инфракрасной и электронной спектроскопии. Изучено влияние адсорбированного полифенола на взаимодействие наночастиц кремнезема с водной средой. Определены термодинамические характеристики слоев межфазной воды. Квантово-химическими методами рассчитана структура кластеров молекул воды на межфазной границе. Досліджено границі розділу в системі, що містить пірогенний кремнезем, адсорбований 1,6-або 1,5-діоксинафталін і воду, при різних концентраціях і температурах методами ¹H ЯМР-спектроскопії з пошаровим виморожуванням рідкої фази, інфрачервоної та електронної спектроскопії. Вивчено вплив адсорбованого поліфенолу на взаємодію наночастинок кремнезему з водним середовищем. Визначено термодинамічні характеристики шарів міжфазної води. Квантово-хімічними методами розраховано структуру кластерів молекул води на міжфазній границі. The interfacil layers of fumed silica, with adsorbed 1,6- or 1,5-dihydroxynaphthalene and water were studied at different their concentrations and temperature by the ¹H NMR spectroscopy with layer-bylayer freezing-out of liquid water, infrared and electronic spectroscopies. The influence of adsorbed polyphenol on interaction of nanosilica particles with aqueous media was studied. The thermodynamic characteristics of interfacial water layers were determined. The structure of interfacial water clusters was calculated by quantum chemical methods.