Політичні та соціально-демографічні фактори підготовки до запровадження реформи 1870 р. у містах Правобережної України - Добржанський, С.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
У статті здійснено узагальнений аналіз процесу підготовки до запровадження “Міського положення” 1870; висвітлюється процес обговорення та реалізації на губернському рівні; характеризуються погляди уряду і місцевої
адміністрації щодо кількості містечок, структури органів самоврядування та
їх основні функції на Правобережній Україні. Наведено ключові показники
чисельності населення міст та містечок станом на 1860 і 1870 рр. Напередодні
реформи 1870 р. система поділу жителів міст Правобережної України на
категорії була досить різною та заплутаною. У регіоні, крім соціально-майнового фактору, велику роль відігравав і національно-релігійний чинник. У процесі підготовки до реформи чиновники Міністерства внутрішніх справ у
першу чергу говорили про необхідність скорочення кількості містечок на
Правобережжі. Натомість представники місцевої адміністрації презентували
кардинально різні пропозиції: від перетворення всіх містечок на сільські поселення (губернатор Волинської губернії) до врахування показника у наявність
500 дворів (генерал-губернатор). Органи міського самоврядування також не
були одностайні щодо поділу містян на стани або розряди. Як результат, на
терміни реалізації реформи 1870 року на Правобережній Україні вирішальне
значення мали політичні, а не соціально-економічні чинники. The article describes the process of drafting out and adopting “Municipal
Provisions” of 1870 in brief. The paper considers the process of its discussion. The
author characterizes the government’s and local government views about the towns, of
the structure of the municipal government, their main functions in Right-bank
Ukraine. Presented key indicators of the population of cities and towns as of 1860 and
1870 years. On the eve of reform in 1870 the system of separation of residents of cities
of Right-bank Ukraine on the category was quite confusing. The region has a large
role of played socio-property and national-religious factors. Ministry of Internal
Affairs officials talked about the need to reduce the number of towns on Right-bank
Ukraine. Representatives of the local administration expressed radically different
proposals: from the conversion of towns to rural settlements (governor of Volyn
Province) to considering the indicator in the presence of 500 yards (Governor-
General). City government also demonstrated different attitudes to the separation of
the townspeople into groups and categories. As a result, on the Right-bank Ukraine,
the value had not been socio-economic, but political factors.