Розвиток системи пенсійного забезпечення робітників Російської імперії на початку ХХ ст.: законодавчі ініціативи та нереалізовані проекти - Мазур, В.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
Проаналізовано особливості реформування пенсійної системи Російської
імперії, з’ясовано основні проблеми її реалізації по відношенню до робітників.
Відзначено важливість прийняття законів 1903 та 1912 рр., які регламентували страхування робітників від нещасних випадків на виробництві. Ці
нормативно-правові акти запроваджували довічні пенсії у випадку безповоротної втрати працездатності. Простежено особливості підготовчої роботи по введенню страхових пенсій за віком. Доведено, що реалізувати ці ініціативи
перешкодив спротив підприємців-роботодавців. Наведено приклади щодо соціального захисту окремих категорій робітників. Окрему увагу приділено діяльності Одеського та Харківського окружних страхових товариств. Відмічено
таку негативну рису у їх роботі як високий рівень відмов по заявах на виплату
пенсій. Підозріло виглядали суттєві розбіжності між кількістю нещасних
випадків та поданих заяв. Констатовано, що на початку ХХ ст. система пенсійного забезпечення розвивалася під впливом подій 1905–1907 років та Першої світової війни. The peculiarities of reforming the pension system of the Russian Empire were
analyzed, the main problems of its implementation in relation to the workers were
found. Of importance was the adoption of laws 1903 and 1912 biennium, which
regulated the insurance workers from accidents in production. They introduced
lifelong pensions in the event of permanent disability. The peculiarities of preparatory
work on the introduction of insurance pensions by age are characterized. These
initiatives have been hindered by resistance from employers. There are examples of
social protection for certain categories of workers. Special attention is paid to the
activities of Odessa and Kharkiv District insurance companies. Negative sign of their
work was a high level of refusals to receive pensions. Significant discrepancies
between the number of accidents and the submitted applications looked suspiciously.
At the beginning of the XX century the pension system was improved under the
influence of the events of 1905–1907 and the First World War.