Метод порівняння варіантів рішень в природокористуванні з врахуванням ризиків невикористаних можливостей - Стефанишин, Д.В.; Стефанишина, Ю.Д.; Кубай, М.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Фізико-математичні науки, 2008)
Пропонується метод порівняння варіантів рішень в природокористуванні на основі співставлення сукупних ризиків альтернатив. Сукупні ризики оцінюються у вигляді сум компонент: ризиків збитків (шкоди, втрат), якими може бути обтяжений варіант (в економічній, екологічній, соціальній сферах), та ризиків невикористаних можливостей, які характеризуються потенційними доходами, вигодами, перевагами тощо, що супроводжують альтернативи. A method of comparison of decision variants in natural resources use based on matching total risks of alternatives has been proposed. Total risks have been estimated as sums of components: risks of losses, which aggravate concrete variant in economic, ecological and social sphere, and risks of lost opportunities, defined by potential incomes, benefits and advantages which related to alternatives.