Матеріальне становище населення України за життя П. Куліша - Молчанов, В.Б. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
У статті досліджується матеріальне становище населення України за життя П. Куліша. Сам мислитель перебував на високооплачуваній державній службі при доволі сприятливому режиму роботи, який дозволяв вільно працювати над різними проектами маючи побічні джерела доходів. До того ж завдяки натхненній кропіткій праці він почав просуватися по службовій драбині отримуючи вищі управлінські посади які, відповідно, передбачали підвищене грошове утримання. Однак важкий стан здоров’я не дав змоги йому продовжити кар’єру чиновника і він був змушений вийти у відставку. Бюджет П. Куліша мав позитивне сальдо, а це своєю чергою дало можливість митцю поступово розрахуватися з кредиторами. Добробут освітян, лікарів та чиновників був набагато кращим порівняно з студентами та селянами. Студенти нерідко проживали у доволі скрутних матеріальних умовах. Утім благодійні організації та адміністрація навчальних закладів намагалися поліпшити їх життєзабезпечення. У медичних працівників та лікарів диференціація заробітної плати була доволі значною, адже крім основного грошового жалування вони отримували доплати. Матеріальне становище селян залишалось скрутним. Однак поступово вдосконалювалось їх харчування. Зростало споживання цукру, картоплі, приправ та ін. Спостерігалось поліпшення у сфері використання одягу та взуття. Споживання житлових послуг, побутових вигод, харчових продуктів та одягу і взуття вищими верствами населення було на достатньому рівні як через їх високу платоспроможність, так і через розвиток науково-технічного прогресу. Завдяки широкому запровадженню залізничного та трамвайного транспорту поступово розвивалася як міська, так і міжміська та міжнародна транспортна мережа. Витрати на проїзд були незначними. Недосконалими залишались санітарний стан, забезпечення предметами гігієни та медичне обслуговування. Завдяки широкому поширенню книгодрукування неухильно розвивався ринок задоволення освітніх, культурних та інформаційних потреб. Зростала кількість різних театрів, музеїв, виставок, цирків та ін. Ціни на їх відвідування були доступними. The article examines the material situation of the population of Ukraine in the life of P. Kulish. The thinker himself was in a highly paid public service with a fairly favourable mode of work, which allowed working freely on various projects with side sources of income. In addition, thanks to his hard work, he began to move up the career ladder, earning senior management positions, which, accordingly, provided for increased financial retention. However, his poor state of health prevented him from pursuing his official career and was forced to resign. P. Kulish’s budget had a positive balance, which in turn allowed the artist to gradually settle with the creditors. The well-being of educators, doctors and officials was much better than that of students and peasants. Students often lived in difficult financial conditions, but both the charities and the administration of educational institutions tried to improve their livelihoods. For medical practitioners and doctors, wage differentiation was quite significant, because in addition to the basic salary they received additional payments. The financial situation of the peasants remained difficult. However, their nutrition gradually improved. Consumption of sugar, potatoes, spices, etc. has increased. Improvements in the use of clothing and footwear were observed. Consumption of housing services, household goods, food and clothing and footwear of the upper classes was at a sufficient level both because of their high solvency and through the development of scientific and technological progress. Due to the widespread introduction of rail and tram transport, both urban and long-distance and international transport networks have gradually developed. Travel costs were insignificant. The sanitary condition, provision of hygiene items and medical care remained imperfect. Due to widespread printing, the market for meeting educational, cultural and information needs has been steadily developing. The number of different theatres, museums, exhibitions, circuses and more has increased. Prices for their visit were affordable.