До історії створення Тарасом Шевченком портрета Пантелеймона Куліша у 1843 році - Наумова, Н.Г. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
У статті йдеться про відомий олійний портрет Пантелеймона Куліша
роботи Тараса Шевченка. У нових виданнях “Повне зібрання творів Тараса
Шевченка” та “Шевченківська енциклопедія” бачимо різночитання, що стосуються дати, місця виконання і побутування твору. Справді, історія виконання портрета ще має досить недосліджених моментів. Автор робить спробу
звузити дату можливого виконання портрета, аргументуючи це документами і
спогадами, а також висуває версію, що портрет був намальований влітку
1843 р. у маєтку польського письменника і історика Міхала Грабовського і аж
до 1861 р. був його власністю. Власне, твір був оприлюднений лиш на аукціоні
продажу речей Т. Шевченка і вперше фігурує у списку, складеному Михайлом
Лазаревським. У історії його побутування є чимало білих плям, що потребують
дослідження, вона поєднує три видатні постаті ХІХ ст.: Тараса Шевченка,
Пантелеймона Куліша та Міхала Грабовського. Для підтвердження цієї версії
виконання і побутування твору треба слід опрацювати і залучити великий архів
М. Грабовського, що зберігається у Варшаві, тому дане дослідження залишається відкритим і потребує подальших пошуків. The article deals with the problem of creating of Panteleymon Kulish portrait by
Taras Shevchenko in 1843 (history, dating and location). They both реrsons being
friends and patriots worked for Ukraine. There are some moments which can be
discussed and the author tries to answer the questions dealing with the creation of this
first artistic portrait of P. Kulish.