Електронномікроскопічні дослідження апікальних меристем картоплі та вплив хіміотерапії на процес оздоровлення - Зарицький, М.М.; Петренко, О.М. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Досліджувались апікальні меристеми різних розмірів ряду сортів картоплі, інфікованих Х, М і S-вірусами картоплі (ХВК, МВК, SВК). Визначено рівень проникнення цих вірусів у меристему. Вивчено структуру апікальних меристем картоплі, враженої вірусами, визначено рівень залягання вірусних включень і характер внутрішньоклітинної локалізації М-вірусу. Проведено оздоровлення 2 сортів картоплі методом культури меристеми у поєднанні з антивірусними речовинами, похідними імідазотриазолу. Провели исследования различных размеров апикальных меристем ряда сортов картофеля, инфицированых Х, М и S-вирусами картофеля (ХВК, МВК, SВК), определили уровень проникновения этих вирусов в меристему. Изучили структуру апикальных меристем картофеля, пораженного вирусами, определили уровень залегания вирусных включений и характер внутриклеточной локализации М-вируса. Провели оздоровление 2 сортов картофеля методом культуры меристемы в комплексе с антивирусными веществами, производными имидазотриазола. The apical meristems of potato cultivars infected by potato virus X (PVX), potato virus M (PVM) and potato virus S (PVS) were analyzed by electron microscope methods. The meristem tissue structure on different levels, also endocellular localization of virions and virus unclusions were studied. Two cultivars of potato were sanity by using a meristem-tip culture complete with chemotherapy with effect two new antiviral organic compounds derivative of imidazotriazol.