Взаимодействие тетрахлоропалладата калия с нитрилотриметилфосфоновой кислотой - Козачкова, А.Н.; Царик, Н.В.; Пехньо, В.И. (Украинский химический журнал, 2007)
Методами рН-потенциометрии и электронной спектроскопии изучено комплексообразование хлороаквaком плексов палладия (ІІ) с нитрилотриметилфосфоновой кислотой (НТМФ) в водных растворах без введения постороннего электролита и в 0.15 моль/л KCl. Рассчитаны константы образования комплексов и диаграммы рас-пределения равновесных концентраций комплексов палладия с НТМФ. Установлено, что при соотношениях Pd(ІІ) : НТМФ 1:1 и 1:2 образуются комплексы эквимолярного состава с бидентатной координацией лиганда. Методами рН-потенціометрії та електронної спектроскопії вивчено комплексоутворення хлороаквакомплексів паладію (ІІ) з нітрилотриметилфосфоновою кислотою (НТМФ) у водних розчинах без введення стороннього електроліту і в 0.15 моль/л KCl. Розраховано константи утворення комплексів і діаграми розподілу рівноважних концентрацій комплексів паладію з НТМФ. Встановлено, що при співвідношеннях Pd(ІІ) : НТМФ 1:1 та 1:2 утворюються комплекси еквімолярного складу з бідентатною координацією ліганду. By means of spectrophotometric and pH-potentiometr ic methods the complex formation of chloroaquacomplexes of palladium (II) with nitrilotrimethylphosphonic acid (NTMP) in aqueous solutions without introduction of foreign electrolyte and in 0.15 mol/l KCl has been studied. Formation stability constants of the complexes and concentration distribution have been computed. It was found that equimolar complexes, in which the ligand is bidentate, are formed at the ratios Pd(II) : NTMP = 1:1 and 1:2.