Антиструктурний електронно-дiрковий механiзм каталiзу на шпiнельних структурах - Татарчук, Т.Р.; Лiсняк, С.С. (Украинский химический журнал, 2007)
Досліджено вплив природи та концентрації активних центрів адсорбційно-хімічних процесів при каталітичному окисненні карбон (ІІ) оксиду на літій-цинкових феритах. Показано, що збільшення концентрації йонів Zn²⁺ знижує швидкість каталітичного окиснення СО, а зменшення концентрації йонів літію в тетраедричних позиціях шпінельної кристалічної структури приводить до стрімкого підвищення каталітичної активності фериту (при одночасній наявності Znₐˣ ). Встановлено, що адсорбція газоподібних О₂ та СО супроводжується виникненням нестехіометричних дефектів катіонних та аніонних вакансій. Каталіз здійснюється через дефектний стан металоксидів, які потім переходять у початковий стан, що повністю узгоджується із теорією каталізаторів. Исследовано влияние природы и концентрации активных центров адсорбционно-химических процессов при каталитическом окислении карбон (ІІ) оксида на литий-цинкових ферритах. Показано, что увеличение концентрации ионов Zn²⁺ снижает скорость каталитического окисления СО, а уменьшение концентрации ионов лития в тетраэдрических позициях шпинельной кристаллической структуры приводит к стремительному повышению каталитической активности феррита (при одновременном наличии Znₐˣ ). Установлено, что адсорбция газообразных О₂ и СО приводит к возникновению нестехиометрических дефектов катионных и анионных вакансий. Катализ осуществляется посредством дефектного состояния металлоксидов, которые потом переходят в начальное состояние, что полностью согласовывается с теорией катализаторов. It is shown the influence of nature and concentrations of active centers of adsorption-chemical processes at catalytic oxidation of carbon (ІІ) oxide on lithiumzinc ferrites. It is shown that the increase of Zn²⁺ concentration is diminishes speed of CO catalytic oxidation, and diminishing of lithium ions concentration in the tetrahedral positions of spinel structure results in the swift increase of catalytic activity of ferrite (at a simultaneous presence Znₐˣ ). It is set that adsorption of gaseous О₂ and CO draws the origin of defects of cation and anion vacancies. The mechanism of catalysis is carried out through the imperfect state of metaloxides, which then pass to the initial state which fully conforms to the theory of catalysts.