Використання мериклональної мінливості оздоровлених регенерантів для підвищення якості вихідного матеріалу картоплі - Демчук, І.В.; Петренко, О.М.; Зарицький, М.М. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Досліджували мінливість ліній регенерантів, отриманих в результаті оздоровлення сортів картоплі методом культури меристеми в поєднанні з термо- та хіміотерапією. Показано, що лінії регенерантів, незалежно від способу їх отримання, в межах сортозразка достовірно відрізняються за морфологічними і господарсько цінними ознаками між собою, а також від вихідних материнських рослин. Зміни мають епігенетичний характер і зберігаються в бульбових репродукціях, що свідчить про необхідність як ретельної перевірки отриманих ліній на безвірусність, так і на сортову типовість та продуктивність до передачі оздоровленого матеріалу у виробництво, а також дає змогу відібрати сортополіпшуючих ліній для первинного насінництва картоплі. Приведены результаты исследований изменчивости линий регенерантов, полученных в результате оздоровления сортов картофеля методом культуры меристемы в сочетании с термо- и химиотерапией. Показано, что линии регенерантов, независимо от способа их получения, в пределах сортообразца достоверно отличаются по морфологическим и хозяйственно-ценным признакам как между собой, так и в сравнении с исходными материнскими растениями. Отличия носят эпигенетический характер и передаются в клубневых поколениях, что свидетельствует о необходимости тщательного контроля не только безвирусности полученных регенерантов, но и их сортотипичности и продуктивности до передачи линий в производство или коллекцию. Существует возможность отбора сортоулучшающих линий для первичного семеноводства картофеля. The variability of regenerants lines obtained during enhancement with the meristem culture method in .combination with thermo- and chemotherapy has been investigated. The lines of regenerants in the scope of cultivar pattern are different from each other significantly, especially on the sign of their productivity. Thus, it is evidence of not only close virus control, but also control of typicalness of cultivar characters before initial seed material propagation. Here it is an occasion for screening and using the variability of meristem-derived potato clones for improvement of initial seed material.