Синтез нанокомпозитів паладію та платини на металевих і оксидних поверхнях із ацетамід-хлоридних розплавів та органічних розчинників - Буряк, М.І.; Кочетова, С.А.; Волков, С.В. (Украинский химический журнал, 2010)
Спектроскопічними методами досліджено стан і поведінку комплексних йонів Pd та Pt в органічних розчинниках (етанолі, етиленгліколі, гліцерині) та при анодному розчиненні цих металів у розплаві CH₃CONH₂—NH₄Cl. Показано можливість одержання нанокомпозитів Pd та Pt із розплавів ацетамід—хлорид на металах Fe, Cu, Mo, W, а з органічних розчинників — на дрібнодисперсних оксидах SiO₂ та ZrO₂. Спектроскопическими методами исследовано состояние и поведение комплексных ионов Pd и Pt в органических растворителях (этаноле, этиленгликоле, глицерине) и при анодном растворении этих металлов в расплаве CH₃CONH₂—NH₄Cl. Показана возможность получения нанокомпозитов Pd и Pt из расплавов ацетамид—хлорид на металлах Fe, Cu, Mo, W, а из органических растворителей — на мелкодисперсных оксидах SiO₂, ZrO₂. The state and behavior of complex Pd and Pt ions in organic solvents (ethanol, ethylene glycol, glycerol) and in the anodic dissolution of these metals in the CH₃CONH₂—NH₄Cl melt have been studied by spectroscopic methods. It has been shown that Pd and Pt nanocomposites can be obtained from acetamide-chloride melts on the metals Fe, Cu, Mo, W and from organic solvents on fine-grained SiO₂ and ZrO₂ oxides