Особливості синтезу наночастинок CdS у йонних рідкокристалічних розплавах на основі алканоатів кадмію - Асаула, В.М.; Мирна, Т.А.; Яремчук, Г.Г. (Украинский химический журнал, 2010)
Вивчено та оптимізовано умови синтезу наночастинок сульфіду кадмію в йонних рідкокристалічних матрицях алканоатів кадмію в залежності від довжини ланцюга алканоат-аніону, часу проведення реакції та способу введення сульфід-йонів у "нанореактор". Методом електронної спектроскопії оцінено розмір одержаних наночастинок сульфіду кадмію. Изучены и оптимизированы условия синтеза наночастиц сульфида кадмия в ионных жидкокристаллических матрицах алканоатов кадмия в зависимости от длины цепи алканоат-аниона, среды, времени протекания реакции и способа введения тиомочевины (сульфид-ионов) в "нанореактор". Методом электронной спектроскопии оценен размер полученных наночастиц сульфида кадмия. Соnditions of synthesis of the CdS semiconductor nanoparticles in matrix of ionic liquid crystal depending on length of alkanoate-anion chain, kind of injection S2– (tiourea) into "nanoreactor", reaction time and medium have been improved. Size of CdS nanoparticles have been estimated by electron spectroscopy.