Кинетика адсорбции и десорбции в бинарных и тройных растворах полимеров - Чорная, В.Н.; Тодосийчук, Т.Т.; Менжерес, Г.Я. (Украинский химический журнал, 2010)
По результатам адсорбционных исследований для бинарных и тройных растворов полибутилметакрилата (ПБМА) и триацетата целлюлозы (ТАЦ) – полимеров с близкой полярностью, но различной термодинамической гибкостью, рассчитаны теплота адсорбции и доля связанных сегментов, определяющие кинетикуформирования адсорбционного слоя, в зависимости от концентрации полимера и соотношения адсорбент—раствор. Показано, что процессы десорбции в бинарных и тройных растворах существенно зависят от гибкости полимерных цепей, концентрации полимеров в исходных растворах и количества адсорбента: скорость и степень десорбции возрастают с ростом концентрации растворов и уменьшаются при увеличении количества адсорбента. Установлена антибатная зависимость между степенью десорбции и долей связанных сегментов, а также с теплотой адсорбции. За результатами адсорбційних досліджень бінарних та потрійних розчинів полібутилметакрилату (ПБМА) і триацетату целюлози (ТАЦ) — полімерів однієї полярності, але різної термодинамічної гнучкості, розрахованo теплоту адсорбції і долю зв’язаних сегментів, які визначають кінетику формування адсорбційного шару в залежності від концентрації полімеру та співвідношення адсорбент—розчин. Дослідження кінетики десорбції показало, що процеси десорбції в бінарних і потрійних розчинах суттєво залежать від гнучкості полімерних ланцюгів, концентрації полімерів і кількості адсорбенту: швидкість і ступінь десорбції зростають з ростом концентрації розчину і зменшуються при збільшенні кількості адсорбенту. Встановлено антибатну залежність між ступенем десорбції та долею зв’язаних сегментів, а також з теплотою адсорбції. Heat of adsorption and bound segment fraction, which govern kinetics of adsorption layer formation, were calculated depending on polymer concentration and adsorbent—solution ratio on the basis of adsorption investigations for binary and ternary solutions of poly(butyl methacrylate ) (PBMA) and cellulose triacetate (CTA). It was shown that desorption processes in binary and ternary solutions substantially depends on the polymer segments flexibility, initial polymer solutions concentration and adsorbent amount, namely rate and degree of adsorption increase with the growth of solution concentration and decrease with the growth of adsorbent amount. It was established antibate dependence between the degree of adsorption and bound segment fractions as well as between the degree of adsorption and the heat of adsorption.