Синтез нанорозмірних систем (Li, La){Ti, Nb}O₃ методом золь–гель - Кобилянська, С.Д.; Гавриленко, О.М.; Гомза, Ю.П. (Украинский химический журнал, 2010)
Методом золь–гель з використанням хлоридів та нітратів металів отримано наночастки літійвмісних титанату та ніобату лантану зі структурою дефектного перовскиту. Показано, що утворення титанату літію-лантану з середнім розміром часток (d) приблизно 15 нм відбувається при температурі 700 °С. На відміну від ніобату формування перовскиту La₀.₅Li₀.₅TiO₃ проходить в одну стадію, без проміжних сполук, що також нехарактерно для інших методів синтезу даного складного оксиду. Методом золь–гель с использованием хлоридов и нитратов металлов получены наночастицы литийсодержащих титаната и ниобата лантана со структурой дефектного перовскита. Показано, что титанат лития–лантана со средним размером частиц (d) приблизительно 15 нм образуется при температуре 700 °С. В отличие от ниобата формирование перовскита La₀.₅Li₀.₅TiO₃ происходит в одну стадию, без промежуточных соединений, что также нехарактерно для других методов синтеза данного сложного оксида. The method of sol–gel using chlorides and nitrates of metal nanoparticles have received litiumcontaining lanthanum titanate and niobate the structure defective perovskyte. Shown that the formation of lithium titanate–lanthanum with average particles size d ~ 15 nm occurs at 700 °C. Unlike niobate formation perovskyte La₀.₅Li₀.₅TiO₃ runs at one stage, without intermediate compounds, which is also uncharacteristic for other methods of synthesis of the complex oxide.