Електрохімічна поведінка золота в розплавленІй суміші CO(NH₂)₂—NH₄Cl - Кочетова, С.А.; Савчук, А.В.; Буряк, М.І.; Туманова, Н.Х. (Украинский химический журнал, 2010)
Досліджено електрохімічну поведінку золота в низькотемпературній йон-органічній евтектичній розплавленій суміші карбамід—NH₄Cl. У даному розплаві золото анодно розчинюється без пасиваційних обмежень, при цьому відбувається утворення хлоридних комплексів Au(ІІІ), які є електроактивними та відновлюються на катоді у дві стадії до металу. З карбамід-хлоридного розплаву було осаджено гальванічне покриття золотом, дрібнокристалічне, добре зчеплене з основою, товщиною 3—4 мкм, з розміром окремих часток 50—100 нм. Исследовано электрохимическое поведение золота в низкотемпературной ион-органической эвтектической расплавленной смеси карбамид—NH₄Cl. В исследуемом расплаве золото анодно растворяется без пассивационных ограничений, при этом образуются хлоридные комплексы Au(ІІІ), которые электроактивны и восстанавливаются на катоде в две стадии до металла. Из карбамид-хлоридного расплава было осаждено гальваническое покрытие золотом, мелкокристаллическое, хорошо сцепленное с подложкой, толщиной 3—4 мкм, с размером отдельных частиц 50—100 нм. The electrochemical behaviour of gold in low-temperature ion-organic carbamide-chloride eutectic melt is investigated. It is shown, that the gold electrode is anodic dissolved in carbamide—NH₄Cl melt, electrochemical dissolution of metal occurs without passivation difficulties. It is proved, that complex ions Ag(III) are reduced on the cathode up to metal in two stages. The gold is obtained in the form of a galvanic deposit thickness up to 3—4 microns with dimension of particles from 50 up to 100 nanometers at electrolysis a carbamide-chloride melt.