Взаємодія тетрафториду цирконію з фторидами лантаноїдів (II,III) (самарію, європію, тулію, ітербію) та металічним цирконієм - Іваненко, O.П.; Компаніченко, Н.М.; Омельчук, А.О.; Савчук, Р.М. (Украинский химический журнал, 2010)
Методами хімічногo, диференційно-термічного і рентгенофазового аналізів, УФ- та ІЧ-спектроскопії досліджено взаємодію між тетрафторидом цирконію та фторидами лантаноїдів (самарій, європій, тулій, ітербій) змішаних ступенів окиснення, а також трифторидами РЗЕ в присутності металічного цирконію, в температурному інтервалі 700—900 °С. Диференціально-термічним аналізом встановлено, що при температурі 350—830 °С спостерігається взаємодія між компонентами з утворенням фаз складу LnZrF₆₊ₓ (Ln – Sm, Eu, Tm, Yb). Кристалічні гратки отриманих сполук LnZrF₆₊ₓ подібні до надструктури Yb₂₇F₆₄. Для всіх отриманих сполук розраховано параметри кристалічних граток і зроблено віднесення частот смуг поглинання ІЧ-спектрів. Методами химического, дифференциально-термического и рентгенофазового анализов, УФ- и ИК-спектроскопии изучено взаимодействие между тетрафторидом циркония и фторидами лантаноидов (самарий, европий, тулий и иттербий) смешанных степеней окисления, а также с трифторидами РЗЭ в присутствии металлического циркония, в температурном интервале 700—900 °С. Дифференциально-термическим анализом установлено, что в температурном интервале 350—830 °С наблюдается взаимодействие между компонентами с образованием фаз состава LnZrF₆₊ₓ (Ln – Sm, Eu, Tm, Yb). Кристаллические решетки полученных соединений LnZrF₆₊ₓ похожи на надструктуры Yb₂₇F₆₄. Для всех полученных соединений рассчитаны параметры кристаллических решеток и сделано отнесение частот полос поглощения ИК-спектров. The interaction of zirconium tetrafluoride with fluorides of lanthanides (samarium, europium, thulium and ytterbium) in mixed oxidation states and with RE trifluorides in the presence of metallic zirconium in a temperature range of 700—900 °С has been studied be chemical, differential thermal and X-ray phase analysis, UV and IR spectroscopy. It has been found by differential thermal analysis that in the temperature range 350—830 °С, an interaction between the components takes place with the formation of LnZrF ₆₊ₓ phases (Ln – Sm, Eu, Tm, Yb). The crystal lattices of the LnZrF ₆₊ₓ compounds obtained are similar to the superstructure of Yb₂₇F₆₄. For all the compounds obtained, the lattice parameters have been calculated, and the absorption band frequencies of IR spectra have been assigned.