Взаимодействие карбоксилатных комплексов никеля (II), меди (II) и цинка (II) с модельными клеточными мембранами - Хмарская, Л.А.; Штеменко, А.В. (Украинский химический журнал, 2010)
Рассмотрено взаимодействие карбоксилатных комплексов d⁸- и d¹⁰-металлов первого переходного ряда с модельными клеточными мембранами. Определены частицы, способные проникать через липидный матрикс мембраны. В ходе исследований охарактеризована роль центрального атома комплексной частицы и лиганда при взаимодействии с мембраной. Показана зависимость между липофильностью изучаемого комплекса и его способностью проникать сквозь липидный бислой. Предложен возможный механизм взаимодействия комплексных ионов с модельной мембраной. Розглянуто взаємодію карбоксилатних комплексів d⁸- та d¹⁰-металів першого перехідного ряду з модельними клітинними мембранами. Визначено частки, що здатні проникати крізь ліпідний матрикс мембрани. Під час досліджень охарактеризовано роль центрального атома комплексної частки та ліганда при взаємодії з мембраною. Показано залежність між ліпофільністю досліджуваного комплексу та його здатністю проникати крізь ліпідний бішар. Запропоновано можливий механізм взаємодії комплексних частинок з модельною мембраною. The interaction the carboxylate complexes d⁸- and d¹⁰-metals with model cellular membranes was considered. It was determined the particles that are capable to penetrate through membrane lipid matrix. The role of complex particle central atom and ligand in the interaction with the membrane was described in the investigations. The dependence between lipophility of studied complexes and its ability to penetrate across lipid bilayer was revealed. The possible interaction mechanism for complexes ions with model membrane was proposed.