Особливості механізмів утворення шаруватих скандатів SrLnnScnO3n+1 із систем суміснозакристалізованих нітратів - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Краєвська, Я.А.; Чумак, В.В. (Украинский химический журнал, 2010)
Визначено особливості багатостадійних механізмів утворення шаруватих скандатів SrLnScO₄ та SrLn₂Sc₂O₇ (Ln = Nd, Eu) із систем суміснозакристалізованих нітратів, які включають стадії утворення, твердофазної взаємодії або структурної перебудови проміжних кристалічних продуктів. Встановлено, що послідовність фазових перетворень при синтезі скандатів SrLnnScnO3n+1 (Ln = La—Eu) визначається їх складом та особливостями будови (спосіб розподілу катіонів Sr²⁺ та Ln³⁺, товщина перовскітоподібних блоків) їх структури. Определены особенности многостадийных механизмов образования слоистых скандатов SrLnScO₄ и SrLn₂Sc₂O₇ (Ln = Nd, Eu) из систем совместнозакристаллизованных нитратов, включающих стадии образования, твердофазного взаимодействия или структурной перестройки промежуточных кристаллических продуктов. Установлено, что последовательность фазовых превращений при синтезе скандатов SrLnnScnO3n+1 (Ln = La—Eu) определяется их составом и особенностями строения (способ распределения катионов Sr²⁺ и Ln³⁺, толщина перовскитоподобных блоков) их структуры. The peculiarities of multi-stage mechanism formation of layered scandates SrLnScO₄ and SrLn₂Sc₂O₇ (Ln = Nd, Eu) from the systems of co-crystallized nitrates, including stages of formation, solid-phase interaction or structural reorganization of intermediate crystalline product, have been determined. It has been established, that sequences of phase transformations at synthesis of scandates SrLnnScnO3n+1 (Ln = La—Eu) are determined by their composition and by the peculiarities of construction (a way of distribution of Sr²⁺ and Ln³⁺ cations, thickness of perovskite-like blocks) of their structures.