Кінетика електрохромізму в катодно осаджених плівках гідрооксиду никелю і оксиду ніобію - Фоманюк, С.С.; Краснов, Ю.С.; Колбасов, Г.Я. (Украинский химический журнал, 2010)
Методом катодного осадження отримані плівки гідрооксиду нікелю та оксиду ніобію. Встановлено, що електрохромні характеристики плівок добре відтворюються. Контраст забарвлення таких плівок є високим і знаходиться на рівні з іншими широко застосовуваними електрохромними матеріалами. Дослідження кінетики процесів забарвлення-знебарвлення виявило сповільненість дифузії протонів чи йонів літію в об’єм плівок. З результатів експерименту встановлена спільність механізму процесів забарвлення-знебарвлення плівок двох оксидів. Методом катодного осаждения получены пленки гидроксида никеля и оксида ниобия. Установлено, что электрохромные характеристики пленок хорошо воспроизводятся. Контраст окраски таких пленок высокий и находится на уровне с другими широко применяемыми электрохромными материалами. Исследование кинетики процессов окрашивания–обесцвечивания показало замедленность диффузии протонов или ионов лития в объем пленок. Рассмотрение результатов экспериментов установило обобщенность механизма процессов окрашивания-обесцвечивания пленок двух оксидов. The method of cathodic deposition obtained film hydroxide nickel and oxide niobium. Electrochromic properties of films are well reproduced. Contrast coloring such films as the other widely used electrochromic materials. Study the kinetics of coloration-bleaching processes showed slowness of diffusion a protons or lithium ions in the volume of films. Consideration of the results of experiments established common mechanism colorationbleaching process of the two oxide films.