Электровосстановление комплексов палладия (II) из кислого и нейтрального глицинатного электролита - Чорненька, Н.В. (Украинский химический журнал, 2010)
Изучено катодное восстановление на вращающемся дисковом микроэлектроде глицинатных комплексов палладия (II) в кислом и нейтральном электролите. Показано присутствие двух электрохимически активных комплексов палладия (II) — [PdGly(H₂O)₂]⁺ и [PdGly₂]⁰ — в кислом глицинатном электролите и одного [PdGly₂]⁰ — в нейтральном. Установлено, что состав ионных форм палладия (II) в глицинатном электролите не отличается от комплексов, участвующих в электродной реакции. Рассчитаны кинетические параметры катодного процесса и сделан вывод о его механизме. Вивчено катодне відновлення на обертовому дисковому мікроелектроді гліцинатних комплексів паладію (II) в кислому та нейтральному електроліті. Показано існування двох електрохімічно активних комплексів паладію (II) — [PdGly(Н₂O)₂]⁺ та [PdGly₂]⁰ — у кислому гліцинатному електроліті та одного [PdGly₂]⁰ — у нейтральному. Встановлено, що склад йонних форм паладію (II) в гліцинатному електроліті не відрізняється від комплексів, що беруть участь в електродній реакції. Розраховано кінетичні параметри катодного процесу та зроблено висновок про його механізм. The cathode reduction on a rotating disk microelectrode of the glycinate complexes of palladium (II) at acidic and neutral pH of the electrolyte has been studied. The presence of two electrochemically active complexes of palladium (II) [PdGly(Н₂O)₂]⁺ and [PdGly₂]⁰ in the acidic electrolyte and one [PdGly₂]⁰ in the neutral have been proved. The composition of ionic forms of palladium (II) in glycinate electrolyte is not different from the complexes involved in the electrode reaction. The kinetic parameters of the cathode reaction has been calculated and made concluded about its mechanism.