Відновлювальна конденсація катіонів арендіазонію на мідному катоді - Ковальчук, Є.П.; Макаровська, Р.Є.; Ковалишин, Я.С. (Украинский химический журнал, 2010)
Електрохімічним відновленням арендіазоній і арен-біс-діазоній тетрафторборатів в ацетоні на мідному електроді одержано продукти конденсації. Структуру і хімічний склад продуктів вивчено методами ІЧ-, КР-спектроскопії та елементного аналізу. На підставі одержаних експериментальних даних та квантово-хімічних розрахунків запропоновано вірогідну схему відновлювальної конденсації катіонів арендіазонію. Электрохимическим восстановлением арендиазоний и арен-бис-диазоний тетрафторборатов на медном катоде в ацетоне получены продукты конденсации. Структура и химический состав продуктов изучены методами ИК- и КР-спектроскопии и элементным анализом. На основании полученных экспериментальных данных и квантово-химических расчетов предложена вероятная схема восстановительной конденсации катионов арендиазония. By the electrolysis of arendiazonium and aren-bis-diazonium tetrafluorborate solutions in acetone polymer products on copper cathode has been obtained. The structure and chemical composition of products were studied by IR- and Raman spectra and elemental analysis. Possible schema of chain propagation which incorporates the electron transfer to diazonium cation, nitrogen evolution, protonisation of diazenium radicals and direct or cross-linked radical recombination has been proposed.