Будова та магнітні властивості координаційного полімеру міді (ІІ) з 2-піколіновою кислотою — продуктом гідролітичної деструкції 2-піколінгідроксамової кислоти - Фрицький, І.О.; Голеня, І.О.; Бойко, О.М.; Хаукка, М. (Украинский химический журнал, 2010)
Встановлено, що при взаємодії 2-піколінгідроксамової кислоти з солями міді (ІІ) у водному розчині відбувається гідролітичне розщеплення гідроксаматних груп до карбоксилатних з утворенням координованих аніонів піколінової кислоти (o-Pica). За даними рентгеноструктурного аналізу та кріомагнетохімічного дослідження, продукт гідролізу складу [Cu(o-Pica-H)₂]n×2nH₂O є координаційним полімером, у якому спостерігається слабка антиферомагнітна взаємодія між йонами міді (ІІ), опосередкована через подовжені аксіальні контакти Cu–O (карбоксилат). Уcтановлено, что при взаимодействии 2-пиколингидроксамовой кислоты с солями меди (ІІ) в водных растворах происходит гидролитическое расщепление гидроксамовых групп до карбоксилатных с образованием координированных анионов пиколиновой кислоты (o-Pica). По данным рентгеноструктурного анализа и криомагнетохимического исследования, продукт гидролиза состава [Cu(o-Pica-H)₂]n×2nH₂O имеет строение координационного полимера, в котором наблюдается слабое антиферромагнитное взаимодействие между ионами меди (ІІ), опосредованное через удлиненные аксиальные контакты. Reaction of 2-picolinehydroxamic acid with copper (II) salts in aqueous solution was shown to proceed with consequent hydrolytic decomposition of the hydroxamic groups to carboxylic with formation of the coordinated anions of 2-picolinic acid (o-Pica). According to X-ray single crystal analysis and cryomagnetochemical measurements results, the product of hydrolysis of composition [Cu(o-Pica-H)₂]n×2nH₂O is the coordination polymer in which a weak antiferromagnetic interaction between the copper (II) ions mediated by the elongated axial contacts Cu–O (carboxylate) is observed.