Діаграма стану системи NaF—LiF—LaF₃ - Файдюк, Н.В.; Сокольський, В.Е.; Роїк, О.С.; Близнюк, А.В.; Савчук, Р.М.; Омельчук, А.О. (Украинский химический журнал, 2010)
Методами диференціально-термічного, рентгенофазового аналізів та ІЧ-спектроскопії досліджено потрійну систему NaF—LiF—LaF₃ та взаємодію між компонентами. Побудовано діаграму стану, що характеризується наявністю евтектики складу (% мол.) NaF(44)—LiF(42)—LаF₃(14), з температурою плавлення 580 ± 5 °С, перитектики NaF(45)—LiF(39)—LaF₃(16) (Тпл = 595 ± 5 °С, яка відповідає сполуці NaLaF₄ з інконгруентним характером плавлення. Методами дифференциально-термического, рентгенофазового анализов, а также ИК-спектроскопии исследована тройная система NaF—LiF—LaF₃ и взаимодействие между компонентами. Построена диаграмма состояния, которая характеризуется присутствием эвтектики состава (% мол.) NaF(44)—LiF(42)—LаF₃(14), с температурой плавления 580 ± 5 °С перетектики NaF(45)—LiF(39)—LaF₃(16) (Тпл = 595 ± 5 °С), соответствующей соединению NaLaF₄ с инконгруэнтным характером плавления. The ternary system NaF—LiF—LaF₃ and interaction between its compounds have been investigated by differential thermal and X-ray phase analyses and IR spectroscopy. A phase diagram has been constructed, which is characterized by the presence of a eutectic of the composition (% mol.) NaF(44)—LiF(42)—LaF₃(14) (melting point 580 ± 5 °С) and a peritectic NaF(45)—LiF(39)—LaF₃(16) (melting point 595 ± 5 °С), which corresponds to the incongruently melting compound NaLaF₄.