Хімічна модифікація епоксидних смол флуорвмісними спиртами-теломерами - Братичак, М.М.; Шуст, О.В.; Астахова, О.Т.; Ягупольський, Ю.Л. (Украинский химический журнал, 2010)
Хімічною модифікацією діанових епоксидних смол ЕД-20, ЕД-22 і ЕД-24 спиртами-теломерами загальної формули НОСН₂(CF₂–CF₂)nH (де n =3, 4) у присутності каталітичної системи, що складається із 18-краун-6+ZnCl2, синтезовані олігомери, які містять епоксидну групу та атоми флуору. Вивчено вплив природи і кількості вихідних компонентів і каталізаторів, природи розчинника, температури реакції та тривалості процесу на швидкість протікання реакції між епоксидною смолою та флуорвмісним спиртом-теломером. Структуру синтезованих за 323 К впродовж 12 год флуорвмісних епоксидних олігомерів підтверджено хімічними методами та ІЧ-спектроскопічними дослідженнями. Показано можливість використання синтезованих олігомерів для створення захисних покрить на основі епоксидно-олігоестерної суміші, що складається із смоли ЕД-22, олігоестеракрилату ТГМ-3, флуорвмісного епоксидного олігомеру та поліетиленполіаміну. На основе эпоксидных смол ЭД-20, ЭД-22 и ЭД-24 и спиртов-теломеров, формулы НОСН₂(CF₂–CF₂)nH (где n = 3, 4) синтезированы олигомеры, которые содержат одновременно эпоксидную группу и атомы фтора. Показано, что полученные олигомеры являются активными добавками к эпокси-олигомерным смесям. Oligomers containing epoxy group as well as fluorine atoms have been synthesized on the basis of ED-20, ED-22, ED-24 epoxy resins and alcohol-telomers by general formula HOCH₂(CF₂–CF₂)nH (where n = 3, 4). It has been shown that synthesized oligomers are active additives of epoxy-oligomeric mixtures.