Реакції алкоксидів вольфраму (VI) зі сполуками низькокоординованого фосфору, що містять кратні P=N-зв’язки - Коваленко, О.О.; Брусиловець, А.І. (Украинский химический журнал, 2010)
Встановлено, що при взаємодії оксиалкоксидів вольфраму складу WO(OR)₄ (R = Et, ᶦPr) зі сполуками (Me₃Si)₂NPNSiMe₃, (Me₃Si)₂NPNCMe₃, (Me₃Si)₂NPS(NСMe₃) та (Me₃Si)₂NP(NSiMe₃)₂ у середовищі бензену відбуваються реакції 1,2-приєднання по кратному зв’язку P=N, які приводять до утворення чотиричленних вольфрамвмісних гетероциклів. Висновки про шляхи перебігу хімічних реакцій та будову одержаних сполук зроблені на основі даних ЯМР (³¹Р, ¹³С, ¹Н) спектроскопічних досліджень. Установлено, что при взаимодействии оксиалкоксидов вольфрама состава WO(OR)₄ (R = Et, ᶦPr) с соединениями (Me₃Si)₂NPNSiMe₃, (Me₃Si)₂NPNCMe₃, (Me₃Si)₂NPS(NСMe₃) и (Me₃Si)₂NP(NSiMe₃)₂ в среде бензола происходят реакции 1,2-присоединения по кратной связи P=N, которые приводят к образованию четырехчленных вольфрамсодержащих гетероциклов. Выводы о путях прохождения химических реакций и строении полученных веществ сделаны на основании данных ЯМР (³¹Р, ¹³С, ¹Н) спектроскопических исследований. Ascertained, that the reactions of WO(OR)₄ (R = Et, ᶦPr) with (Me₃Si)₂NPNSiMe₃, (Me₃Si)₂NPNCMe₃, (Me₃Si)₂NPS(NСMe₃) and (Me₃Si)₂NP(NSiMe₃)₂ in benzene solution undergo via 1,2-addition and subsequently a metallacycle formation. All interactions were investigated by ¹H, ¹³C, ³¹Р NMR spectroscopy.