Влияние кремнийорганического модификатора на молекулярно-массовыe характеристики эпоксиуретановых олигомеров - Тодосийчук, Т.Т.; Ященко, Л.Н.; Дударенко, Г.В. (Украинский химический журнал, 2010)
Исследовано влияние кремнийорганического модификатора, введенного на стадии синтеза форполимера, на молекулярные характеристики эпоксиуретанового олигомера и его структуру. Молекулярно-массовые характеристики исходного и модифицированных эпоксиуретановых олигомеров оценивали методом жидкостной хроматографии. Установлено экстремальное влияние малых добавок кремнийорганического модификатора. Показано формирование в эпоксиуретановой матрице линейной (полиэфирной) и разветвленной (кремнийсодержащей) структур. Размер включений кремнийсодержащей фазы определяется количеством введенного модификатора и его молекулярной массой. Досліджено вплив кремнійорганічного модифікатора, введеного на стадії синтезу форполімеру, на молекулярні характеристики епоксиуретанового олігомеру та його структуру. Молекулярно-масові характеристики вихідного та модифікованих епоксиуретанових олігомерів оцінювали методом рідинної хроматографії. Встановлено екстремальний вплив малих добавок кремнійорганічного модифікатора. Показано формування в епоксиуретановій матриці лінійної (поліефірної) та розгалуженої (кремнійвмісної) структур. Розмір включень кремнійвмісної фази визначається кількістю введеного модифікатора та його молекулярною масою. The effect of organosilicon modifier, which was introduced at the stage of prepolymer synthesis, on molecular characteristics of epoxyurethane oligomer (EUO) and its structure are investigated. Molecular-weight characteristics of the unmodified and modified EUOs are estimated by the liquid chromatography method. The extreme effect of small additives of organosilicon modifier is established. It was shown that a linear (polyester) and a branched (siliceous) structure were formed in epoxyurethane matrix. The size of inclusions of a siliceous phase is determinated by quantity and molecular weight of the introduced modifier.