Определение тетрациклина методами молекулярной спектроскопии с помощью пленочного покрытия на основе диоксида кремния - Моторина, А.С.; Колесник, Д.Л.; Тананайко, О.Ю. (Украинский химический журнал, 2010)
Спектрофотометрическим (СФ) и люминесцентным (Люм) методами исследована сорбция тетрациклина (Тц) гибридными пленками (ГП) на основе SiO₂, синтезированными по золь-гель технологии. Установлено, что использование в процессе золь–гель синтеза ГП смеси нПАВ (Tween 20 и Pluronic F127), а также поливинили полистиролсульфокислот способствует повышению сорбции Тц полученными пленками. Показано, что предварительное модифицирование ГП ионами Eu(III) повышает сродство ГП к антибиотику за счет комплексообразования Тц с Eu(III) на поверхности. Пределы обнаружения Тц с помощью ГП и ГП-Eu Люм-методом составляют 4.0 и 0.6 мкмоль×л⁻¹ соответственно. Спектрофотометричним (СФ) та люмінесцентним (Люм) методами дослідженo сорбцію тетрацикліну (Тц) гібридними плівками (ГП) на основі SiO₂, синтезованими за золь–гель технологією. Встановлено, що використання у процесі золь–гель синтезу ГП суміші нПАР (Tween 20 та Pluronic F127) і полівініл- та полістиролсульфокислот сприяє збільшенню сорбції Тц синтезованими плівками. Показано, що попереднє модифікування ГП йонами Eu(III) підвищує спорідненість плівок до антибіотику за рахунок комплексоутворення Тц з Eu(III) на поверхні. Межі виявлення Тц за допомогою ГП і ГП-Eu Люм-методом складають 4.0 і 0.6 мкмоль×л⁻¹ відповідно. Sorption of tetracycline (Tc) onto silica hybrid films (HF) synthesized by sol–gel technology by spectrophotometry (Sph) and luminescence (Lum) methods is investigated. It is demonstrated that the mixture of surfactants (Tween 20, Pluronic F127) and also polyvinyland polystyrolsulfoacids used in sol–gel synthesis improved the sorption properties of films with respect to the Tc. The premodification of HF with Eu(III) enhance the affinity of HF to antibiotic in result of complexation between Tc and Eu(III) on the surface. The detection limit for Tc determination using HF and HF–Eu by Lum method are 4.0 and 0.6 mmol×l⁻¹ respectively.