Подход и средства тематического поиска информации в Web окружении - Дерецкий, В.А.; Богданова, М.; Ремарович, С.; Обуховская, В. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Исследуется новый подход к поиску и обработке информационных ресурсов в том числе и в Web окружении. Подход основан на
использовании онтологий для индексирования информации (онтологическое индексирование). Суть процесса индексирования состоит в
присвоении дескрипторов смысла RDF-ресурсам (Web-странице или ее части). Дескрипторы смысла для RDF-ресурсов - это термины
(слова или фразы), которые извлекаются как при полнотекстовом анализе смысла ресурса, так и из текстовых значений, которые
напрямую связаны с ресурсом посредством свойства (повторим, что RDF-ресурс является экземпляром класса в онтологии). Индекс так же
возвращает структурную информацию об онтологии, предоставляемую RDF-описанием (например, классы, их свойства и связи между sub-
/ super- классами). Подход развивается в проекте eContent, который направлен на обработку естественно-языковой текстовой информации. Досліджується новий підхід до пошуку і обробки інформаційних ресурсів у тому числі і в Web оточенні. Підхід заснований на
використовуванні онтологій для індексації інформації (онтологічна індексація). Суть процесу індексації полягає в присвоєнні
дескрипторів значення RDF-ресурсам (Web-сторінці або її частині). Дескриптори значення для RDF-ресурсів - це терміни (слова або
фрази), які витягуються як при повнотекстовому аналізі значення ресурсу, так і з текстових значень, які напряму пов'язані з ресурсом за
допомогою властивості (повторимо, що RDF-ресурс є екземпляром класу в онтології). Індекс також повертає структурну інформацію про
онтологію, що надається RDF-описом (наприклад, класи, їх властивості і зв'язки між sub- / super- класами). Підхід розвивається в проекті
eContent, який спрямоваений на обробку природно-мовної текстової інформації. Are explored a new approach to the search and treatment of informative resources including in Web surroundings. Approach is based on
the use of ontology for indexation of information (ontological indexation). Essence of process of indexation consists of appropriation of descriptors
of sense to RDF-resources (to the Web-page or its part). The descriptors of sense for RDF-resources are terms (words or phrases) which are extracted
as well as at the fulltext analysis of sense of resource, so from the text values which are straight related to the resource by means the property (repeat,
that RDF-resource is the copy of class in ontology). An index similarly returns structural information about ontology, given by RDF-description (for
example, classes, their properties and communications between sub- / by super- classes). Approach develops in the project of eContent directed on
treatment of natural-languages text information.