Ізотермічне окиснення порошків твердого розчину Cu₁₋ₓZnₓ - Тимошенко, М.В.; Білявина, Н.М.; Тітов, Ю.О.; Марків, В.Я.; Слободяник, М.С. (Украинский химический журнал, 2011)
В інтервалі температур 630—730 °С досліджено кінетику ізотермічного окиснення порошків твердого розчину Cu₁₋ₓZnₓ (x = 0.05, 0.10, 0.15, 0.20, 0.25) і визначено константи швидкості їх окиснення в залежності від температури та вмісту в сплаві цинку. Показано, що окиснення здійснюється не тільки з поверхні матеріалу, але, вірогідно, й із зони внутрішнього окиснення, яка утворюється за рахунок дифузії кисню всередину зразка. На швидкість процесу суттєво впливає шар продуктів окиснення, який складається з оксидів Cu₂O/CuO та ZnO. В интервале температур 630—730 °С исследована кинетика изотермического окисления порошков твердого раствора Cu₁₋ₓZnₓ (x = 0.05, 0.10, 0.15, 0.20, 0.25) и определены константы скорости их окисления в зависимости от температуры и содержания в сплаве цинка. Показано, что oкисление осуществляется не только на поверхности материала, но, вероятно, и в зоне внутреннего окисления, которая образуется за счет диффузии кислорода внутрь образца. На скорость окисления существенно влияет слой продуктов окисления, состоящий из оксидов Cu₂O/CuO и ZnO. Kinetics of isothermal oxidation of the Cu₁₋ₓZnₓ (x = 0.05, 0.10, 0.15, 0.20, 0.25) solid solution powders was studied at 630—730 °C. The oxidation rate was determined as a function of temperature and zinc content. It was shown, that oxidation process take place not only on the powder surface, but also, probably, into a zone of internal oxidation. Oxidation rates essentially depended by a layer of the oxidation products: Cu₂O/CuO and ZnO.