Синтез производных 2-тиоксо-1,2-дигидропиридина и 1,2,3,6-тетрагидропиридин-6-тиона гетероциклизацией 3-амино-N-фенил-2-бутентиоамида с 2-замещенными ацетонитрилами - Борисевич, А.Н.; Самойленко, Л.С.; Брицун, В.Н.; Чернега, А.Н.; Лозинский, М.О. (Украинский химический журнал, 2011)
Исследованы гетероциклизации 3-амино-N-фенил-2-бутентиоамида с 2-замещенными ацетонитрилами, которые протекают по схемам [4+2]- и [3+3]-циклоконденсаций с образованием производных 1,2-дигидро- и 1,2,3,6-тетрагидропиридина. Общая особенность этой группы реакций — взаимодействие активной метиленовой группы замещенного ацетонитрила с енаминным углеродом С³ 3-амино-N-фенил-2-бутентиоамида. Выяснено, что реакционная способность функциональных групп 2-замещенных ацетонитрилов по отношению к N-атому фениламиногруппы 3-амино-N-фенил-2-бутентиоамида находится в таком порядке: COOEt>CN>CONH₂. Реакция, которая затрагивает тиоамидный С-атом 3-амино-N-фенил-2-бутентиоамида, реализуется только в случае использования цианоацетамида. Досліджено гетероциклізації 3-аміноN-феніл-2-бутентіоаміду з 2-заміщеними ацетонітрилами, які перебігають за схемами [4+2]- і [3+3]-циклоприєднання з утворенням похідних 1,2-дигідро- і 1,2,3,6-тетрагідропіридину. Загальною особливістю цієї групи реакцій є те, що завжди відбувається взаємодія активної метиленової групи заміщеного ацетонітрилу з єнамінним вуглецем С³ 3-аміно-N-феніл-2-бутентіоаміду. З’ясовано, що реакційна здатність функціональних груп 2-заміщених ацетонітрилів по відношенню до N-атомa феніламіногрупи 3-аміно-N-феніл-2-бутентіоаміду розташована в такому порядку: COOEt>CN>CONH₂. Реакція, що зачіпає тіоамідний С-атом 3-аміно-N-феніл-2-бутентіоаміду, перебігає тільки у випадку використання ціаноацетаміду. The heterocyclizations of 3-amino-Nphenyl-2-butenthioamide with 2-substituted acetonitriles which proceed by cyclocondensation schemes [4+2] and [3+3] resulting in 1,2-dihydro- and 1,2,3,6-tetrahydropyridine derivatives are studied. The general feature of this reaction group is interaction of the active methylene group substituted acetonitrile with 3-amino-N-phenyl-2-butenthioamide enamine carbon С³. It is established that 2-substituted acetonitriles functional group reactivity is positioned in the following order relatively to 3-amino-N-phenyl-2-butenthioamide phenylaminogroup N-аtom: COOEt>CN>CONH₂. The reaction of 3-amino-N-phenyl-2-butenthioamide with affect on the thioamide С-аtоm can be realized only with usage of cyanoacetamide.