N-ацетилму-рамоїл-L-аланіл-D-ізоглутамін: іммобілізація та термічні перетворення на поверхні високодисперсного кремнезему - Кулик, Т.В.; Азізова, Л.Р.; Паляниця, Б.Б.; Земляков, О.Є.; Цикалова, В.М (Украинский химический журнал, 2011)
Методом термопрограмованої десорбційної мас-спектрометрії досліджено взаємодію глікозидів мурамоїл-дипептиду з поверхнею кремнезему. Ідентифіковано стадії термолізу аглікону, пептидного фрагменту та вуглеводного залишку МДП у конденсованому та адсорбованому на поверхні кремнезему станах. Отримані кінетичні параметри (n = 2, E:=132±3 кДж моль⁻¹, k₀=10¹³ л моль⁻¹c⁻¹) свідчать про те, що пептидний фрагмент і аглікон у конденсованому стані відщеплюються синхронно, внаслідок однієї термічної реакції. Встановлено, що термоліз МДП, адсорбованого на поверхні кремнезему, відбувається в три стадії. Методом термопрограмированной десорбционной масс-спектрометрии исследовано взаимодействие гликозидов мурамоилдипептида с поверхностью кремнезема. Идентифицированы стадии термолиза агликона, пептидного фрагмента и углеводного остатка МДП в конденсированном и адсорбированном на поверхности кремнезема состоянии. Полученные кинетические параметры ((n = 2, Е= 132 ± 3 кДж-моль⁻¹, k₀=10¹³ л моль⁻¹c⁻¹) свидетельствуют о том, что отщепление пептидного фрагмента и агликона в конденсированном состоянии осуществляется синхронно, вследствие одной термической реакции. Установлено, что термолиз МДП, адсорбированно го на поверхности кремнезема, протекает в три стадии. This study explored the use of the temperature-programmed desorption mass spectrometry (TPD-MS) in analysis of interaction of glycosides of muramyl dipeptide with the silica surface. Stages of pyrolysis of MDP in condensed state and on the silica surface have been determined. The received kinetic parametres (n= 2, E= 132 ± 3 kJ-mol⁻¹, k₀=10¹³ Lmol⁻¹s⁻¹) testify that elimination of peptide fragment and aglycone occurs synchronously. Three stages have been clear identified under pyrolysis of MDP on the silica surface.