Особливості електрохімічного окиснення глутамінової кислоти у лужному середовищі - Лут, О.А.; Шевченко, О.П.; Аксіментьєва, О.І. (Украинский химический журнал, 2011)
За допомогою методу циклічної та лінійної вольтамперометрії у поєднанні з квантово-хімічними розрахунками вивчено електрохімічне окиснення глутамінової кислоти у лужних водних розчинах на платині. Встановлено, що електроокиснення відбувається необоротно в інтервалі потенціалів 1,37 - 1,62 В (Ag/AgCl) через розряд діаніона глутамінової кислоти. На підставі одержаних експериментальних результатів, ідентифікації продуктів електроокиснення та квантово-хімічних розрахунків запропоновано послідовність електрохімічних та хімічних стадій окиснення глутамінової кислоти у лужному середовищі, яка лімітується двохелектронною стадією декарбоксилювання глутамінового діаніона за участю однієї карбоксильної групи. Методом циклической и линейной вольтамперометрии в сочетании с квантово-химическими расчетами исследовано электрохимическое окисление глутаминовой кислоты в щелочных водных растворах на платине. Установлено, что электроокисление происходит необратимо в интервале потенциалов 1.37—1.62 В (Ag/AgCl) через разряд дианиона глутаминовой кислоты. На основании полученных экспериментальных данных, идентификации продуктов электроокисления и квантово-химических расчетов предложена последовательность электрохимических и химических стадий окисления глутаминовой кислоты в щелочной среде, которое лимитируется двухэлектронной стадией декарбоксилирования глутаминового дианиона с участием одной карбоксильной группы. Cyclic and linear voltammetry coupled with quantum chemical calculations has been used for investigation the glutamic acid electrochemical oxidation in alkali aqueous solutions on the platinum. It found that glutamic acid electrooxidation is irreversible process in the potential interval of 1.37—1.62 V (Ag/AgCl) and proceeds through a step of discharge of glutamic acid dianion. On the basis of obtained experimental results, identification of final products and quantum-chemical calculations there is proposed a sequence of electrochemical and chemical steps of glutamic acid oxidation in alkali medium, which is limited by two electron stage of glutamic dianion decarboxylation with one carboxyl group.