Транслятор мови візуального програмування Петрі-об’єктних моделей - Дифучин, А.Ю. (Проблеми програмування, 2022)
Високорівневі засоби програмування спрямовані на підвищення швидкості розробки складних програм за рахунок автоматизації рутинних дій програміста, зменшення кількості помилок при кодуванні та зменшення коду в цілому. Візуальне програмування передбачає кодування на основі візуального представлення завдання на виконання обчислень. Транслятор мови візуального програмування Петрі-об’єктних моделей, який розроблений, побудований відповідно до визначеної формальної граматики мови. Транслятор виконує перетворення візуального представлення Петрі-об’єктної моделі у текстову мову програмування та запускає на обчислення. Лексичний аналіз виконується під час створення візуального представлення моделі у клієнтському застосуванні. Семантичний аналіз і виконання обчислень моделі виконується серверним застосуванням. Наведено приклад, в якому представлено всі етапи перетворення візуального представлення моделі транслятором мови програмування. Перевагами розробленої мови є невеликий алфавіт символів, реалізація можливості для тиражування об’єктів та зв’язків між ними, універсальність застосування для розробки моделей дискретно-подійних систем. High-level programming tools are aimed at increasing the development speed of complex programs due to automation within the routine actions of the programmer, reducing the number of coding errors and reducing the code in general. Visual programming involves coding based on a visual representation of a task for the computational process instead of a textual one. The translator of the visual programming language of Petri-object models is designed and built according to the defi ned formal grammar of the language and Petri-object model formalism. It performs the transformation of the visual representation of the model into the calculation of the simulation algorithm. The advantages of the developed language are a small alphabet of symbols, the opportunity for replication of objects and connections between them, and the versatile application for the discrete-event systems models development.