Інтеграція і композиція сервісів на основі моделі - Дивак, Ю.; Мамедов, Т. (Проблеми програмування, 2022)
У цій роботі я хотів би представити новий підхід для розробки застосунку і архітектури для роботи із семантичними веб-сервісами, який інтегрує декілька інтерпрайзів та поєднує результати з різних сервісів через застосування технік, методологій та анотацій. Підхід формулюється разом із розробкою програмного забезпечення та моделюванням бізнес процесів. Ми пропонуємо застосовувати існуючі техніки моделювання бізнес процесів (BPMN, BPLWS, OWL-S, WSDL, WebML) для моделювання процесів, які проходять через декілька застосунків, для інтеграції програмних систем та веб-сервіс композиції. Головна мета - знайти методологію для розробки семантично багатих веб-застосунків із напівавтоматичним визначенням семантичного опису сервісу з моделі бізнес процесів. Це підвищить якість проєктування та зменшить обсяг додаткової роботи у розробці застосунків з обробкою семантично анотованої інформації, що проходить через підприємства. In the paper we would like to introduce a framework for designing and developing Semantic Web Service application that integrates a several enterprises and composes results from a diﬀerent services by applying techniques, methodologies and notations provided by Software Engineering and Business process modeling. We propose to use existing business modeling techniques (BPMN, BPLWS, OWL-S, WSDL, WebML) for modeling the cross enterprise processes, for enterprise integrations and web service compositions. The main purpose is to designing and developing semantically rich Web applications, with semiautomatic defining semantic descriptions from the business process model that increase the eﬃciency of design and decrease the extra work necessary for processing semantically annotated information which passing through the enterprises.