Будова та спектральні властивості моноядерного комплексу міді (ІІ) з 3,4,5-триметил-1Н-піразолом - Давиденко, Ю.М.; Фернандес, Л.Т.; Фернандес, Л.Р.; Гранда, С.Г.; Павленко, В.О.; Фрицький, І.О. (Украинский химический журнал, 2011)
Встановлено, що при взаємодії порошкоподібної міді з 3,4,5-триметил-1Н-піразолом (ТМРZ) у диметилформамідному розчині в присутності ацетату амонію та при вільному доступі кисню відбувається повне розчинення металу з утворенням моноядерного комплексу міді (II). За даними рентгеноструктурного аналізу центральний атом знаходиться у викривленому октаедричному оточенні двох атомів азоту від двох монодентатно координованих молекул 3,4,5-триметил-1Н-піразолу та чотирьох атомів оксигену від псевдохелатно координованих ацетат-аніонів. У моноядерному комплексі міді (II) ліганди знаходяться у цис-положенні по відношенню один до одного. Молекули комплексу [Cu(ТМРZ)₂(ОАс)₂] за допомогою міжмолекулярних водневих зв’язків агрегуться з утворенням одновимірного лінійного координаційного полімеру. Установлено, что при взаимодействии порошкообразной меди с 3,4,5-триметил-1Н-пиразолом (ТМРZ) в диметилформамидном растворе в присутствии ацетата аммония на воздухе происходит полное растворение металла с образованием моноядерного комплекса меди (II). По данным рентгеноструктурного анализа, центральный атом находится в искривленном тетрагонально-бипирамидальном окружении двух атомов азота от двух монодентатно координированных молекул 3,4,5-триметил-1Н-пиразола и четырех атомов кислорода от псевдо-бидентатно координированных ацетат-анионов. В моноядерном комплексе меди (II) лиганды находятся в цис-положении по отношению друг к другу. Молекулы комплекса [Cu(ТМРZ)₂(ОАс)₂] с помощью межмолекулярных водородных связей образуют одномерный линейный координационный полимер. The mononuclear complex of Cu(II) was prepared by the reaction of copper powder and 3,4,5-trimethyl-1H-pyrazole (ТМРZ) in the dimethylformamide solution on the air oxygen in the presence of the ammonium acetate. According to X-ray single crystal analysis [Cu-(ТМРZ)₂(ОАс)₂] is mononuclear complex in which copper atom is six coordinated by two N atoms belonging to the two monodentately coordinated 3,4,5-trimethyl-1H-pyrazole molecules and four O atoms of the acetate anions coordinated in a pseudo-chelate mode. 3,4,5-trimethyl-1Hpyrazole and carboxylates in the coordination sphere of central Cu(II) is cis oriented with respect to each other. The molecules of complex [Cu(ТМРZ)₂(ОАс)₂] are connected through intermolecular hydrogen bonds in the onedimensional linear chain.