Формирование наночастиц оксида церия (IV) на поверхности углеродных нанотрубок - Бричка, А.В.; Янчук, И.Б.; Котел, Л.Ю.; Чернявская, Т.В.; Бричка, С.Я. (Украинский химический журнал, 2011)
Получены наночастицы оксида церия размером 6—10 нм на многослойных углеродных нанотрубках (УНТ) по химической реакции между Се(NО₃)₃ и NaOH. Нанокомпозиты УНТ/СеО₂ охарактеризованы с помощью методов трансмиссионной электронной микроскопии (ТЭМ), электронографии и КР-спектроскопии Синтезовано наночастки оксиду церія (IV) розміром 6—10 нм на багатошарових вуглецевих нанотрубках (ВНТ) за хімічною реакцією між Се(NО₃)₃ і NaOH. Обговорено вплив умов синтезу на розмір часток. Зразки модифікованих ВНТ/СеО₂ охарактеризовано за допомогою методів трансмісійної електронної мікроскопії (ТЕМ), електронографії і КР-спектроскопії. За допомогою електронографії і КР-спектроскопії виявлено кубічну структуру СеО₂. By chemical reaction of Ce(NO₃)₃ and NaOH supported on carbon nanotubes about 6—10 nm were synthesized. The processing parameters effecting of ceria particles size were discussed. The nanocompositions of CNTs/CeО₂ were characterized by TEM, SAED and Raman spectroscopy. SAED and Raman spectroscopy revealed cubic structure of CeО₂.